• BAZIN ACOPERIT

  TEMPERATURA APA 31C,  AER 30-32C

  CURSURI INOT IN CONDITII EXCELENTE!

 • CU NOI INVINGI TEAMA DE APA,

  INVETI MISCARILE DE BAZA

  OBTII UN STIL DE INOT ELEGANT!

 • VREI SA-TI MENTII TONUSUL,

  SA TE RELAXEZI DUPA O ZI DE MUNCA,

  VINO SA INOTI CU NOI!

 • GRUPE DE MAXIM 5 CURSANTI!

  ANTRENAMENTE EFICIENTE

  DAR CU BUNA DISPOZITIE!

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
buton membrii 200x90
clubsportivfunswim21 275x70

Stiati ca...?

PRIMUL MANUAL DE INOT

Profesorul de limbi clasice de la Universitatea Ingolstat, Elvetia – Nicolas Wynmann, a avut curajul de a scrie (in limba latina) primul manual de inot al epocii moderne (1538) "Colymbetes sive de arti natandi". El a putut dobandi o serie de cunostinte, informatii putin accesibile altora, avand posibilitatea de a studia multe din operele anticilor.

ArtSTIATI

Lucrarea este conceputa sub forma unui dialog intre Pampirus si Erotes in care se afirma bucuriile oferite de apa si inot, se face clar afirmatia ca Brasul este tehnica cea mai echilibrata, in opozitie cu "caineasca" (care era inestetica si obositoare), se fac aprecieri despre exercitiile de "calcare a apei", asupra sariturilor in apa si asupra salvarii de la inec, este probabil ca Nicolas a avut ca model copilaria sa la Zurich unde fete si baieti se jucau in apa, inotau laolalta, fara a le pasa de restrictii.

Coperta manualului lui Nicolas Wynmann face aluzie la evenimentul pierderii vietii, prin inec, in raul Kalykandos a lui Richard Inima de Leu supranumit si "Regele paharelor", conducatorul Primei Cruciade. Exact cu 1500 de ani de la data cand si Alexandru cel Mare era cat pe ce sa piara in apele aceluiasi rau, care acum se numeste Goksu/Apa curcubeu si care se varsa in Marea Mediterana langa Mersin, Turcia.

Asa fiind, in 1545, Conciliul tridentin al Bisericii catolice o include pe lista cartilor interzise. Manualul insa nu a avut prea mare ecou probabil ca limba latina nu era bine stiuta de eventualii cititori. Insa dupa alti 50 de ani, in 1587, in Anglia, Sir Eduard Digby publica manualul sau, urmat de un succes care a durat aproximativ 100 de ani.